Kam na kávu v Amsterdamu

Ani v Amsterdamu jsme nemohli vynechat naše oblíbené kavárny a byla by škoda, kdybych Vám o nich neřekla…

Toki

Pohled zvenčí

Kavárna Toki je asi 20 minut chůze z nádraží Central v centru města. Cestou se můžete, stejně jako my, stavit kouknout na nejuzší dům na světě – Singel 7A. Je to klasická moderní kavárna, jakou si asi pod tímto termínem představíte, s příjemným čistým interiérem, hromadou kavárenských povalečů, studentů, lidí pracujících na počítačích, výborným banana breadem a moc moc dobrou kávou, kde si můžete dát dokonce i batch :D. Prostředí to bylo velmi příjemné a zastávka rychlá, protože jsem měli ještě spousty plánů. Navíc byla kavárna narvaná, takže jsme seděli u takového improvizovaného stolku, co asi ani stůl nebyl. :D

Bar

Kávička

Bar

Posezení

Banana bread


Papeneiland café

Papeneiland café je velmi specifický podnik. Není to přímo kavárna, ale spíše asi hospoda. Ani káva nebyla kdoví co, ale měli jsme jiný důvod, proč nás zlákala.

Posezení v patře

Prvním z nich byl interiér. Je to jedno z těch míst, které vypadá, jako že tam naskládali jedno přes druhé, a prostě to nějak funguje. Působí to sice strašně messy, a vždycky mám trochu respekt z těchto míst, že když tam vejdu, tak si mě hned každý všimne, protože nezapadnu do typické klientely. :D, ale i přes to tyhle místa miluju. Baví mě to, že jsou osobité, a mají vlastní styl. A zatím jsme na žádněm příliš nevyčnívali mezi ostatními zákazníky.

Druhý důvod byl jejich vyhlášený apple pie, který i kdyby byl nejhnusnější na světě, tak prostě podle fotky vypadal skvěle, takže jsem ho musela jít zkusit, a skvělý taky byl. No… nejhnusnější na světě by asi nebyl, když si sem na něj musel zajít i Bill Clinton. :P

Posezení v patře

A třetí, a nejvíc cool zajímavost, kvůli které jmse se sem vydali bylo, že kavárna kdysi fungovala jako tajný vstup do kostela. Kavárna zde existuje od roku 1642, a jelikož bylo v 17. století vládou zakázáno vyznávat katolickou víru, museli lidé chodit do kostela tajně. Dodnes můžete cestou na záchod minout výklenek, který ústí do chodby, nicméně dneska už se do tajné chodby nedostanete, protože je zastavěná a slouží jako sklad.

Spodní patro

Výzdoba

Apple pie


De Koffieschenkerij

Pohled na bar

Zahrádka

De Koffieschenkerij opět není žádná tradiční kavárna, a to hlavně co se interiéru týče. Nachází se totiž v zadní části kostela Oude Kerk, konkrétně v bývalé sakristii z roku 1517. Takže můžete návštěvu kavárny spojit také s prohlídkou této nejstarší budovy v Amsterdamu. Myslela jsem, že už jsem prošla všechny možné podivné kavárny, ale tohle byla novinka. Iteriér kavárny je maličký, zato zahrádku mají velkou. Ale kdo by seděl venku, když si může dát kafe a dortík v kostele, že ;). Kávu tady mají výbornou, zákusků hromadu a objednat a zaplatit se dá přes QR kód, což miluju ;). Ale pozor! No laptops after 12:00. Jako nevím, co přesně se stane, protože jsem neměla možnost to otestovat, ale fakt by mě to zajímalo. :D Dali jsme si flat white a opět batch, k tomu portugalský Patel de nata a se vším jsme byli naprosto spokojeni.

Zákusky

Interiér

Jen si objednej

Další zákusky

Výzdoba stropu

Interiér

Vstupní dveře

Pohled zvenčí


Van Stapele Koekmakerij

Sušenky

Podnik Van Stapele Koekmakerij jsem zde zařadila jako bonus. Kafe si tady totiž nedáte. Jedná se o tzv. cookie shop. A sušenky jsou také to jediné, co si zde můžete koupit. Konkrétně teda jen jeden druh sušenky, „té nejlepší ve městě:D. No něco takového jsme nemohli vynechat. :P Byla jsem velmi skeptická, protože prohlašovat se za nejlepší ve mě vždycky budí dojem přesného opaku. Ale hned jak jsem přišli, tak jsme pochopili, že na tom asi něco bude. Ke vchodu vedla obrovská fronta, která zabrala komplet celou ulici po obou stranách. Když už jsme se konečně dostali dovnitř, tak jsme se ocitli v mini místnosti, kde se nejen vydávají, ale i chystají a přímo i pečou sušenky. Denně zde napečou několik set sušenek a šechny se beznadějně vyprodají. Můžete si je dokonce předobjednat i online, aby na Vás zbyly. A popravdě, nedivím se, opravdu to jsou ty nejlepší sušenky, co jsem kdy měla. :D

Tak jakou tu sušenku?

Tady se maká

Venkovní cedule

Pohled do výlohy

Ozdobné balení


SHRNUTÍ:

Pokud chcete klasickou kavárnu, na kterou jste zvyklí z od nás, dát si výornou kávu a malý zákusek, tak doporučuju Toki. Pokud hledáte netradiční zážitek v kombinaci s výbornou kávou, pak zkuste Van Stapele Koekmakerij. A jestli vám nevadí oželet dobrou kávu, ale prahnete po něčem dobrodružnějším, nebo po jablečném koláči hodném i prezidenta ;D, pak je pro Vás to pravé Papeneiland café. A jestli bylo vašim životním snem ochutnat nejlepší sušenky ever, tak si běžte vystát frontičku do Van Stapele Koekmakerij.

Další doporučení: Café de Sluyswacht, Café ‘t Smalle


Přečtěte si také: