Kam na kávu v Budapešti

Budapešť je město, kde najdeme jedny z nejkrásnějších a největších tradičních kaváren v Evropě. A vzhledem k tomu, že jsou si toho jejich majitelé vědomi, káva je tady pěkně drahá. Ale co už, žijeme jen jedou. :P Takže jsme pro jistotu obešli všechny:P

TRADIČNÍ VS. SOUČASNÉ

Tradiční kavárny tady mají dlouholetou tradici, a nenajdete v nich kávové nápoje na které jsme zvyklí v dnešní době. Nebo jinak ..... v lístku je sice najdete, ale najdete tam i spoustu jiných zajímavých káviček, tak proč si dávat to, co už známe, že. Pokud jste fanoušky fancy nápojů, lattéček s příchutí, šlehačky, irské či vídeňské kávy, horké čokolády, zmrzliny a dortíčků všeho druhu, tak si zajděte právě do jedné z těchto kaváren.

TRADIČNĚ JIŽ OD 19. století

Typická kavárna

Klasické kavárny s dlouholetou tradicí poznáte především podle interiéru. Kulaté stoly z mramoru, dřevěné věšáky na kabáty stojící všude podél zdí, thonetové židle a zdobený dřevěný nábytek, či bohatě zdobené zdi. V nápojovém lístu obvykle také najdete množství kávových nápojů s příchutí, nebo šlehačkou a horké čokolády.

MUVÉSZ COFFEE HOUSE

Muvész

Jednou z těchto kaváren je Muvész Coffee House, neboli Artist Cafe. Tato kavárna je prakticky naproti budovy Státní opery. Byla otevřena koncem 19. století a mimo výše zmíněné nápoje nabízí i snídaně, které vypadaly moc chutně :P

Muvész Coffee House, Instáček

Ňamka

Muvész coffee house

Muvész coffee house

Kávičky

Ještě více káviček


CAFÉ GERBEAUD

Muvész

Café Gerbeaud není jen kavárna, ale také cukrárna. Nachází se na náměstí Vorosmarty už od roku 1870. Kavárna byla pojmenována po švýcarském výrobci čokolády Emilu Gerboudovi, který zde dodával pralinky. Kavárna má 350 míst k sezení uvnitř a asi 300 míst venku a proslavila se tím, že nabízela rozvoz zákusků až domů, což byla velmi nadstandardní služba. Takže jsme si tady samozřejmě museli dát nějaký ten zákusek. Měli jsme zmrzlinový pohár s pomerančovým přelivem a dortem uvnitř. Bohatě stačí jeden pro dva.

Café Gerbeaud, Více foteček

TIP: Doporučuji spojit s prohlídkou vánočních trhů, které jsou mimo jiné i na náměstí přímo před kavárnou.


NEW YORK

New York

Nejvetší a asi nejznámější je kavárna New York, ve které si také řádně připlatíte. Jedná se o nejspíše nejluxusnější kavárnu střední Evropy, která připomíná spíše palác. Původně byla v těchto prostorách New Yorská pojišťovna. Součástí kavárny je také velmi luxusní hotel. Tady jsme kávu vynechali :) a jenom vběhli dovnitř udělat pár fotek. Vypadalo to, že jsou na to celkem zvyklí. :P

New York Café, Něco pro stalkery, Instáček

New York

New York

New York


CENTRAL CAFÉ

Poslední kavárna, která stojí za zmínku je Central Cafe. Nachází se na Károlyi ulici, v blízkosti univerzitní knihovny a právnické fakulty. Byla založena v roce 1887, a v devadesátých letech zrekonstruována. Bohužel, je kavárna dočasně uzavřená, takže jsme neměli možnost se do ní podívat, ale od března 2022 by měla být opět otevřená.

Central Cafe

TIP: Když už tam budete, doporučuji také prohlídku univerzitní knihovny. ;) Na vrátnici jsou moc hodní a rádi Vás pustí dovnitř.

Schodiště v univerzitní knihovně

Čtecí místnost

Univerzitní knihovna

V příštím článku Vám ukážu, kam si zajít na dobré kafe, pokud jste fandové současných kaváren.