Vánoční trhy v Budapešti

Vánoce v Budapešti

Náš stromeček

Vánoční trhy v Budapešti patří k jedněm z nejkrásnějších a nejnavštěvova­nějších v Evropě. A když už jsme v tom Maďarsku byli, tak jsme si je samozřejmě nemohli nechat ujít. Stejně jako spoustu našich známých a příbuzných, kteří nás přijeli navštívit zrovna v době adventu, jaká náhodička, že. :D Nikdy jsem na Vánočních trzích nebyla tak často jako v Budapešti.


Náměstí Vörösmarty

Pokud toho chcete projít co nejvíce, což my jsme samozřejmě chtěli, je podle mě nejlepší začít na Vörösmarty tér. A zde taky začínala každá naše výprava. :) Dojedete sem žlutou linkou metra a zastávka se jmenuje stejně jako náměstí, takže ideálka. :) Jedná se o nejsatrší metro v Evropě a podle toho taky vypadá. Nemyslím tím, že by bylo staré a ošuntělé, ale ve mě pokaždé evokovalo spíše nějaký dětský vláček, nebo mini-horskou dráhu v zábavním parku, což na mě vždycky působilo kouzelně.

Řekla bych, že trhy na tomto náměstí jsou nejkrásnější. Najdete tady, stejně jako na všech ostatních náměstích, místní jídlo (samozřejmě předražené), svařák, horkou čokoládu, sladkosti, tradiční chimney cake, spoustu stánků s výrobky ze dřeva, kůže, skla a další ručně vyráběné předměty. Prodejci na místních trzích jsou údajně velmi pečlivě vybíráni, takže ve všech stáncích byste měli nalézt opravdu jen maďarské produkty.

Když už tady budete, doporučuji navštívit tradiční kavárnu Café Gerbeaud, která je přímo na náměstí. Bohužel zde bývá často fronta ke vstupu. :( Více o kavárně v našem článku Kam na kávu v Budapešti

Vánoční stromeček

Součástí tohoto náměstí je, opět jako u všech ostatních, obří vánoční stromeček. Pro nejmenší je tady od minulého roku vláček, ve kterém se mohou svézt zdarma a v určitých časových intervalech se na budovu Gerbeaud promítá světelná projekce doprovázená hudbou, vytvořená právě a pouze pro toto místo.

Když už se všeho dostatečně nabažíte můžete se vydat dále, na Alžbětino náměstí. Nejhezčí je to cestou přes Fashion street, která má vždycky nádhernou vánoční výzdobu.


Alžbětino náměstí

Na Alžbětino náměstí je to pár kroků, a že jdete správně poznáte tak, že se blížíte k velkému Ruskému kolu. To je tady celoročně, ale přecejen taková vánoční projížďka má úplně jinou atmosféru. :)

Na kraji náměstí bývala kdysi britská ambasáda. Na její zdi, jako připomínka, visí socha medvídka Mr. Beana.

Trhy na tomto náměstí jsou nejmenší, je tady jen jedna ulička stánků a většinou jsme jím pouze jen prošli směrem k bazilice, což je dalších asi 250 m.

Teddy

Ruské kolo


Bazilika svatého Štěpána

Pohled z baziliky

Jindy prázdné náměstí před bazilikou svatého Štěpána, se o adventu naplní nejen stánky, ale uprostřed toho všeho, okolo vánočního stomečku je postavené také malé kluziště, které je podle mě spíše pro děti, protože je opravdu maličké, ale dodává místu krásnou zimní atmosféru.

Řekla bych, že na tomto náměstí je stánků nejvíce. Najdete zde opět vcelku to stejné jako na všech ostatních. Projekce zde probíhá přímo na budovu baziliky, což ji dodává zase jiný rozměr. Co však doporučujeme je večerní výhled na trhy z věže baziliky. Většinou je otevřená a za 1200HUF se můžete nechat vyvézt na věž, a ten výhled je opravdu nádhera.

Pokud si chcete opravdu zabruslit doporučuji obří venkovní kluziště (video níže) mezi Náměstím hrdinů a Městským parkem. Info zde

Pokud se rozhodnete zajít si na langoš, zpátky se můžete vydat modrou linkou metra ze stanice Arany János utca, která je přímo naproti podniku. Případně se můžete projít zpátky na žlutou linku na ulici Andrássy, která bývá také velmi krásné vyzdobená (zastávka Bajcsy-Zsilinszky út).

Pokud chcete ochutnat opravdový maďarský langoš, který je mimochodem fakt výborný a chutná úplně jinak než ten český, tak doporučujeme Retro langos, které je kousek od baziliky.

Stromeček u baziliky


Je libo něco mimo centrum

Andrássy ulice

Jestli nemáte náladu na hromadu lidí, ale přesto byste se rádi zastavili na nějaký ten svařáček u stromečku, probíhají vánoční trhy i mimo centrum Budapešti. Vánoční trhy by měly probíhat také na těchto místech:

  • Hlavní náměstí ve Starém Budíně (Óbuda Fő tér)
  • Budínský hrad (Budai Vár)
  • Corvinova promenáda (Corvin Sétány)
  • Hradní zahrada (Várkert Bazár)
  • Gozsduho dvůr (Gozsdu udvar)

Je třeba si však zajet kousek z centra, nebo přes řeku do Budy. Na těchto trzích jsme však nebyli, takže nemůžu říct, jak to tam vypadá.


Přečtěte si také: