Nejlepší procházka po Budapešti

Jedete na víkend do Budapešti, ale vyjeli jste na poslední chvíli a nemáte žádný plán? Nevadí, tak já se vám o něj postarám.

Ukážu vám naši oblíbenou procházku po pobřeží. :D Ale žádné návštěvy památek tady nečekejte. Jde o shruba hodinovou procházku po pobřeží Dunaje, takže na paátky budete koukat pěkně zvenší.

Mapa je interaktivní, takže se přes ní můžete normálně prokliknout. Kdo by chtěl radši používat Google maps, tak trasu najdete zde.

Vyrážíte od mostu Petőfi híd (1) (pravda, je to sice kousek za tou zajímavou částí města, ale ta procházka od mostu k tržnici je opravdu nejhezčí. A to hlavně při západu slunce.

Bálna Terasz (2) je kavárna na pobřeží. Nebo je to možná bar. Sice trochu předražený, ale kdo by se chtěl na chvíli zastavit a pokochat výhledem a k tomu si dát nějaké dobré pití, tak tady má možnost.

Most Svobody

Výborně, dorazili jste k Mostu svobody (3), takovému tomu zelenému známému, když teď odbočíte vpravo tak asi po 300 metrech se ocitnete v Central Market Hall neboli tržnice, ano, je to přesně ta tržnice, kterou najdete ve všech průvodncích. Takže kdo se těšil na přeplněný barák lidí, tak vzhůru do toho. Tržnice jede od pondělí do soboty, takže kdo si chce nakoupit, ale vyhnout davům, tak se stavte přes týden.

A teď si můžete vybrat, buď budete pokračovat po pobřeží dál a kochat se krásami kolem, dokud nedorazíte k Parlamentu (9), nebo u mostu nasednete na tramvaj č. 2 a k parlamentu se svezete. Tramvaj jede celou dobu po pobřeží, takže se na ni dá nastoupit kdykoli později. A nebo a to bych preferovala já, můžete pokračovat dále po naší trase. :D

Madal Cafe

Projděte se uličkami plnými obchodů a restaurací, ať nasajete také trochu atmosféru města a stavte se na kávu a dortík v jedné z našich oblíbených kaváren. (4) Mantra je maličká kavárna v ještě menší uličce, takže budete muset trochu hledat. Zatímco (5) Madal Cafe najdete hned, je sice na ulici plné kaváren, ale rozhodně si jí všimnete, protože sem proudí davy lidí. Kousek od ní je navíc Alžbětin most, takže kdo míří do lázní Rudas, tak tady je čas přejít most, nebo nastoupit na tramvaj a dál je po pobřeží.

Kdo se vydal rovnou k parlamentu, tak nebude o dobrou kávu ochuzen, protože pobočka Madal Cafe je taky naproti parlamentu.

O Budapešťských kavárnách jsme napsali hned dva články. První o historii, druhý o našich oblíbených místech.

Nyní už půjdete jen uličkami města, dokud nedojdete na Alžbětino náměstí (6). Kdo má chuť může se tady povozit na ruském kole. Odsud už je to jen pár kroků k Bazilice svatého Štěpána (7). Je to jedna ze dvou památek, do které se na této trase podíváte. Bazilika je opravdu nádherná, takže doporučuju návštívit, a kdo chce na věž, tak mám pro vás dobrou zprávu: jezdí tam výtah. :P

Chápu, teď už jste asi celkem utahaní, už jste měli drink na pobřeží Dunaje, nějakou tu chuťovku na tržnici, kafe a dortík v kavárně, ale žádné pořádně jídlo. Teď přišla ta pravá chvíle na Langoš. Pár kroků od baziliky totiž najdete jednu z nejproslulejších restaurací, kde dělají typické maďarské langoše a věřte, že chutnají úplně jinak než ty naše a můžete si k němu dát i pivo. Nejspíš budou mít i Pilsner. Potěším i celiaky, protože v Retro Lángos Budapest (8) vám udělají klidně i bezlepkový langoš.

Parlament

Tak, už jste se posilnili, a teď už míříme k hlavnímu hřebu dne, k Parlamentu (9). Kdo by chtěl dovnitř, tak doporučujem koupit lístky online. U parlamentu na břehu řeky je také netradiční památník popraveným židům v podobě kovových botů.

Vstupenky do Parlamentu můžete koupit zde.

Kompletní nabídku langošů zase najdete zde.

No a teď už můžete říct, že jste viděli oprvdu všechno. Nebo snad né? Posledním bodem procházky je Markétin ostrov (10), který my jsme si teda velmi oblíbili. Na ostrově se dá strávit klidně celý den a pořád budete mít co dělat. Vy jste sem ale dorazili až odpoledne, takže teď už se můžete jen posadi do trávy a relaxovat a vyčkávat na večer, kdy se spustí zpívající fontána a krásně tím zakončíte svůj den ve městě. A kdomá sílu, může ostrov prozkoumat, je tam toho fakt hodně a vydalo by to na celý článek, takže o tom až někdy jindy.

_____________­________________________­_________

NAŠE TIPY

  1. Jestli jedete na víkend do města, doporučujeme strávit páteční večer ve městě, příp. v lázních Rudas, odkud na svítící město uvidíte, další den si město projít, třeba po naší trase a poslední den strávit v lázních.*
  2. Pokud budete jezdit MHD, stáhněte si BKK Appku, ve které najdete i celodenní tiket. Je třeba mít ale neustále připojení k internetu.
  3. Kdo chce být víc eko a dát si trochu do těla, můžete si kdekoli půjčit sdílená kola. Stačí stáhnout appku do mobilu a jedete. Půjčení je fakt levné, a vyplatí se vám to hlavně na Markétině ostrově, kdžse vám nebude chtít hodit. A hlavě ušetříte, oproti většině turistů, kteří si hned na začátku ostrova půjčí ty předražená vozítka. Mslíme levně, šetrně a úsporně.