Jak se doma zabavit

Vzhledem k aktuální situaci, kdy je všem doporučeno zůstávat co nejvíce doma, jsme pro Vás vybrali pár zajímavých stránek, kterých můžete využít především, když se nudíte doma.

Běžné stránky

Na začátek uvedu pár z mých oblíbených stránek, které normálně žerou spoustu času, ale když ten čas teď máme, tak proč ne :)

TEDTalks

Možná už většina zná, ale stejně zmíním videa z @TEDtalks. Najdete tady zajímavá videa o zajímavých věcech. A téma? Snad jakékoli Vás napadne :) Pro méně angličtinářsky zdatné na @TEDx najdete i videa, kde mluví české osobnosti.

TEDTalks: https://www.youtube.com/…ector/videos

TEDx: https://www.youtube.com/…CM-mx7-gSA4Q

Kurzgesagt

jsou krátká videa vysvětlující (nejen) vědu srozumitelnou formou, a hlavně s animacemi :P Nejvíc se mi líbí, že videa mívají 5–10 minut, takže je vpohodě stihnete i u snídaně, a navíc jsou s českými titulky. Občas narazíte i na velmi povzbudivá videa, která Vám zlepší den.

https://www.youtube.com/user/Kurzgesagt

Zatím nejzajímavější, co jsem viděla: https://www.youtube.com/watch?…

Podcasty

Když si stáhnete @Spotify vezri zdarma, dostanete se k poměrně širokému spektru podcastů. Byla jsem celkem překvapená, ke kolika různým podcastům Vás to pustí, i když jste si nic nezaplatili. Já teda osobně fanda #podcastů nejsem, protože proč poslouchat někoho jak mluví, když můžu mluvit já :D ale pro ty z Vás koho to zajímá, určitě vyzkoušejte.

Podcasty nabízí také @Duolingo, ale zatím jen ve francouzštině a španělštině s anglickým komentářem, takže jestli někdo potřebujete trochu potrénovat… Popravdě zezačátku je to celkem brainstorming, ale dá se k jednotlivým podcastům dohledat i přepis na webovkách Duolinga. Tak jen vzhůru do toho! :)

https://podcast.duolingo.com/

Lidé z praxe

je studentský projekt, který spočívá v tom, že se zvou lidé z různých odvětví, aby vyprávěli o svém životě, podnikání, práci… a pak se s nimi diskutuje. Cílem projektu je podporovat propojení teorie s praxí. Netuším jestli je tento projekt stále aktivní, ale záznamy z diskusí si můžete pustit na jejich webovkách. Zatím jsem jich viděla jen pár, ale všechny byly hodně motivující.

https://www.lidezpraxe.cz/

Doporučuju: https://www.lidezpraxe.cz/…s-showbyznys

Jak se zabavit v karanténě

Stránky, které budu v této časti popisovat vznikly především proto, aby se lidi mohli zabavit i z domovů, a nebo aby nepřišli o některé z událostí, které jsou momentálně zrušené.

#shudboujsmespolu

je projekt CocaColy, ve kterém spolupracuje se zpěváky tak, abychom MY si mohli užít Live Koncert přímo v našem obýváku (nebo ložnici). LiveStream běží přímo ze zkušebny, ve které kapela hraje a vy ho můžete sledovat na FB a INSTA @cocacolaczsk, nebo na YouTube, FB a INSTA daného interpreta. Musím říct, že skvělý nápad :D Zatím proběhly koncerty Pokáče a Ewy Farne, oba jsme sledovali a z postýlky v pyžámku s vínkem v ruce, je to úplně jiný zážitek :D Takže doporučujeme.

INSTA: https://www.instagram.com/cocacolaczsk/?…

FB: https://www.facebook.com/…echrepublic/

Tajuplná cesta

je hra vytvořená @Českou Spořitelnou, ale nemusíte u ČS být registrovaní, pro spuštění hry zadáte jen mail nebo FB a už fičíte. Jedná se o logickou hru, při které po příjezdu do Londýna hledáte svého kamaráda, který Vás měl čekat na nádraží, ale nečekal. V popisku si můžete přečíst, že hra je určená především dětem, to nás ale neodradilo a taky jsme si ji zahráli. Bohužel jsme se sekli v bytě hlavní postavy, tak doufám, že Vám to půjde líp.

https://tajuplnacesta.cz/

Filmy

Kromě @Netflixu můžete taky využít stránek @Aerovod, na kterých si můžete za poplatek pustit některý z nabízených filmů. Za vyšší částku se dá i legálně stáhnout, nebo si dokonce můžete zaplatit předplatné na filmy. Tato stránka funguje ve spolupráci s kinem Scala v Brně, s kinem Bio Central v Hradci Králové a několika pražskými kiny, takže si nezapomeňte skočit pro popkorn.

https://aerovod.cz/

Travel Bible

Autoři @TravelBible zpřístupnili některé ze svých kurzů zcela zdarma. Tyto kurzy by se mohly hodit především lidem, kteří pracují z domova, ale já je taky hodlám zkouknout. Je to kurz Digitální nomádství a Práce z domu a přednáška/podcast Jak rozjet a řídit firmu na dálku.

Práce z domova: https://travelbible.cz/kurz-nomadstvi/?…

Firma na dálku: https://travelbible.cz/firma-na-dalku/?…

INFO @ HELP stránky

Stejně jako zábavní stránky, vznikla řada stránek, pro různé druhy pomoci během pandemie COVID-19. A také jako info pro lidi.

Worldmeters

je stránka, která udává aktuální data o počtu nakažený a uzdravených, a to i v jednotlivých zemích. A pokud chcete českou stránku, tak webovky ministerstva zdravotnictví to jistí (pokud zase nespadnou :D ).

https://www.worldometers.info/coronavirus/

http://koronavirus.mzcr.cz/

Zároveň můžete sledovat i Live video na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?…

Pomoc do domu

je pro všechny dobrovolníky, kteří jsou ochotni jakýmkoli způsobem pomoci především starším lidem, nebo s hlídáním dětí. Stačí se zaregistrovat a napsat, kde a jak jste ochotní pomoci.

https://www.pomocdodomu.cz/

Vývoj léku

K vývoji léku proti koroně se můžete zapojit i Vy. Stačí rozkliknout odkaz (níže) a kliknout na START FOLDING a program se stáhne. Dá se i vybírat na jakém výzkumu se chcete podílet. Vzhledem k tomu, že korona na seznamu není, vyberte Any disease a už to pofičí. Funguje to na principu dělby práce počítačů. Každý kdo je do projektu zapojený dostane nějakou úlohu, kterou jeho počítač spočítá a výsledky odešle. Díky tomu mají vědci přístup k neuvěřitelně velkému výpočetního výkonu. Počítač při zpracovávání dat docela hučí a program jede pouze pokud jste připojeni na nabíječce, ale můžete si ho sami kdykoliv zastavit a nemá to žádný vliv na rychlost počítače (můj je pomalý i bez toho :) ).

https://foldingathome.org/

Appka

Vypadá to, že v budoucnu by mohla být i appka, která by mohla pomoci při vysledování lidí, kteří se koronavirem nakazili. Více informací se dočtete v článku v odkazu.

https://www.mobilmania.cz/…default.aspx

Pár vtípků na odlehčení

No a protože jsem jen lidé a smích je důležitý, tak máme pro vás i pár vtípků k právě probíhajícímu virovému šílenství. Nemyslete si, že to bereme na lehkou váhu, ale s úsměvem to jde prostě lépe. :-)

Lovestory
Jak se správně dezinfikovat
Když někdo v místnosti zakašle
Bacha na milostné scény
Slunce, seno, rýže
V Severní Koreji už mají lék
Not great, Slovensko
Někdo ten homeoffice vzal až moc vážně
Těstoviny za Bony?
Pokáč vám teď řekne, na koho se tisknout a co dělat s toaleťákem