Island: akureiry, vodopády, polární záře a koupání

předchozí díl, o cestě do Akureyri, nejdete zde

Druhý den jsme se probudili kolem deváté, udělali si velké kafe, posnídali a počkali až si Tomino, který na nás čekal od půl osmé, dodělá svoje věci a vyrazili jsme vstříc severským dobrodružstvím.

Jako první cíl nám byly určeny Goðafoss. Krásné vodopády, které najdete hned u hlavní cesty. V překladu se jmenují Božské vodopády, protože, když na Island přišlo křesťanství, tak místní, při konvertování, shazovali své bůžky právě do těchto vodopádů. Jsou to jedny z nejhezčích vodopádů, co jsme na Islandu viděli, a protože jsou až na severu Islandu, byli jsme tam téměř sami. K vodopádům se dá dostat z obou stran, my jsme šli na ně zleva, možná tam bylo o pár lidí víc než naproti, ale výhled byl lepší. Beru foťák, stativ, filtry a jdu si konečně užívat Island tak jak jsem si jej představoval. :) Pak jdeme ještě na most, který je kousek pod vodopády, výhled na řeku je to opravdu famózní, ale už pokračujeme dál.

Vodopády Goðafoss

Další zastávka byla u zasněženého Dimmuborgir, což je obrovské lávové pole hned u Mývatnu. Je to několik neobvykle tvarovaných lávových polí, které připomínají zříceniny hradů. Máte na výběr několik stezek, my zvolili jen dvě kratší, moc se nám nechtělo šlapat a i když svítilo sluníčko, tak byla pěkná kosa. I tak jsme prošli pěknou část a viděli i pár jeskyní. :P
Odtud to už je kousek do samotných Myvatn Nature Baths. A tohle bylo opravdové wow. Lepší první koupání na Islandu jsme si nemohli vybrat. Krásná azurová voda, výhled přímo na zasněžené hory a pohodička s pár místníma. :) To u nás nezažijete. Koupali jsme se asi hodinu a nejtěžší cesta nás teprve čekala… z teplé vody, přeběhnout do šaten. :D
Začalo se připozdívat a my měli před sebou hodinu a půl cesty zpět do Akureyri. Takže pěkně na kochačku jsme vyrazili zpět.

Ceny a otevírací doba v Mývatnu

Vstup je trochu dražší, ale dá se ukecat studenská sleva. :P Já třeba ukázal Andrejčin rozvrh a bylo. 8)

Dneska večer jsme už byli připravení a po večeři jsme zase vyrazili ven. Polární záře byl sen nás všech. Vyjeli jsme jen kousek za město a hned jak jsme vystoupili z auta, tak na nás čekala. Samozřejmě, nevypadá tak, jak ji všichni známe, je to jen šmouha na obloze, ovšem z foťáku leze něco jiného. Nicméně, byla krásná. Měli jsme ovšem štěstí, viděli jsme ji naposledy.

Zajímavé tipy, kde sledovat polární záře najdete na webu CKSEN

Předpověď pro polární záři na Islandu najdete zde

Polární záře nad Akureyri

Příště vám povím, jak jsme se nekoupali v Hofós a dali si kávu v Dalviku