Co ještě vidět v Paříži

Další den ráno, jsme dotali snídani ve stylu typiského francouzského petit déjeuner, což znamená hromadá sladkého pečiva a marmeláda k tomu.

Zeď lásky

S těžkým srdcem jsme se s Moulin Rouge rozloučili a vyrazili do města, vždyť máme ještě dva dny v Paříži, tak nebudeme sedět na zadku. Procházeli jsme se uličkami Montmartru a mířili k bazilice Sacré-Coeur. Určitě je na Montmartru mnohem více míst k obdivování a pokud máte duši umělce, tak si nejspíš příjdete na své. Ale my jsme, jako správní turisti, mířili poze k dominantě této čtvrti. Vstup do baziliky je zdarma, pouze vstup do věže se platí, ale zvenku vypadá mnohem lépe.

Snídaně

Sacré-Coeur

Oběd pod Eiffelovkou

Vzhledem k tomu, že jsme neměli předem rezervované vstupenky na Eiffelovku a nechtělo se nám stát nekonečnou frontu, zvolili jsme trochu jiný přístup. V nedalekém obchodě, jsme si nakoupili na oběd, hodili mikiny na zem a vyvalili se v parku u Eiffelovky. Udělalo to tak i hodně místních :D A celkově jsme často potkávali lidi obědvající v parcích. Leželi jsme tam asi hodinu a jen si to užívali.

V hodně obchodech se tady dá namíchat vlastní obědový salát. Je tady pultík, na kterém si naberete, co chcete a zaplatíte podle váhy. P.S. Vidličku vám dají až u pokladny. :D

Po řece za památkami

Notre-Dame de Paris

V Moulin Rouge nám doporučili, výlet lodí po památkách. Žádné chození, hezky se vezete a vidíte v podstatě všechno. Stálo nás to dohromady asi 20€. A vzhledem k tomu, jak jsme byli utahaní jsme to ocenili. Výlet je to hezký, ale krátký (asi hodinu). Super je, že vidíte známé místa z jiného úhlu, což by se vám jinak nepovedlo. Na druhou stranu, nemáte čas si je pořádné prohlédnout. Projížďka začínala u Eiffelovky a končila až u katedrály Notre-Dame, kam jsme původně neměli vůbec v plánu jít, takže to byl pěkný bonus.

Pokud chcete na výlet lodičkou, jízda začíná hned za Eiffelovkou. Nejdete na most ale pod něj, tam už to najdete.

Champs-Élysées

Champs-Élysées

Samozřejmě jsme nemohli vynechat tuto významnou ulici. Svezli jsme se až pod víězný oblouk, naštěstí jsme to stihli ještě dost brzy na to, abysme nemuseli zase stát frontu. Vstup pro studenty opět zdarma a vhlídka lepší než z Eiffelovky. Na jedné straně čtvrť la Défense, naproti muzeum Louvre. Je odsud vidět i na Sacré-Coeur a samozřejmě i na Eiffelovku.

Louvre

Vítězný oblouk

Five guys je americký řetězec fastfoodů, které se specializují na hamburgery. Cena je vyšší, ale v přepočtu na koruny, už to vyšlo skoro stejně, jako když si chcete dát dobrý burger u nás. Výhodou je, že tady si za jednu cenu můžete nechat burger sestavit podle sebe, takže můžete mít jen maso v housce bez zeleniny, nebo úplně všechno, co nabízejí, a pořád zaplatíte stejně.

la Défense

Potom jsme pokračovali směrem k Louvru, nedělali jsme si naděje, že bychom tam došli :D Pod celou ulicí vede metro, takže jsme si řekli, že až nás to omrzí, tak nastoupíme a svezeme se dál. Jednu zastávku jsme si však nemohli odpustit – Five Guys – nejlepší burgery, co jsme kdy měli. Je to sice pořád fast food, ale dělají to pořádně a z kvalitních surovin. A hlavně, kdo může říct, že byl na oběd na Champs-Élysées. :D Už jen pro ten pocit, jsme si to museli dát. :D

Invalidovna

Poslední místo, které jsme si vytipovali při výletu lodičkou byl Grand Palais, bohužel byl zavřený, takže díky za výhled z lodi. Od Paláce vede přes řeku most Alexandra III., který je také nádherně zdobený, ale co je důležitější, dostanete se přes něj na obrovský zatravněný plac končící Invalidovnou. Je to neskutečně obrovská plocha, a i když to není zrovna park, protože středem vede asi čtyřproudová cesta, je evidentně velmi populární na odpolední setkávání s přáteli. A nedivím se, vyhlídka na Invalidovnu je k nezaplacení.

Pokaždé, když se dívám na nějký Francouzský palác, zámek, katedrálu, nebo jinou stavbu říkám si, jak je možné, že byli schopni něco tak obrovského a honosného postavit.