Ostrava: malý svět techniky

Andrejka ovládá vysokou pec

Ostrava dokáže překvapit. Dokáže totiž nabídnout nejen Stodolní, kde už stejně nikdo nechodí, nebo smog, za který fakt Mital nemůže, ale také zajímavá místa. Jedním z těchto míst je Dolní oblast Vítkovice, kde ožívá historie.
My jsme využili jeden zamračený víkend a do Dolních Vítkovic jsme se vydali, přesněji do Malého světa techniky. Toto rádoby muzeum nabízí nejen pohled do historie Vítkovic, ale také živé ukázky a interaktivní exponáty na které si můžete opravdu sáhnout a vyzkoušet. Celý komplex je umístěný v útrobách bývalé energetické ústředny, prostě obrovská stará hala, v bývalé Vítkovické huti.
Interaktivní expozice je vytvořená tak, že při vstupu si můžete zhlédnout krátké video s úvodem do historie Vítkovice a poté pokračujete po vytvořené trase dál spolu s vývojem techniky která se zde kdysi používala.

Malý svět techniky najdete zde

Andrejka buší kladivem

Andrejka jede na Náměstí Republiky

Andrejka se vytahuje na kladce

Pokud vás to ještě teď nenadchlo, tak vytáhnu těžší kalibr. Neplatí zde totiž pravidlo muzeí, tedy koukat, ale nesahat. Na drtivou většinu strojů, můžete sahat, můžete na ně vylézt, podlézt, prolézt, můžete s nimi hýbat, točit, tahat, bušit, narážet, můžete je mačkat, zapínat, vypínat i přepínat to vše je zde povoleno. Pokud náhodou narazíte na něco zakázaného, tak hned vedle je zmenšenina, na které se můžete vyřádit. Vše je krásně vysvětleno, tak aby to pochopil i laik, a když už je něco složitějšího, tak tam stojí ochotný průvodce, který nejen že poradí, ale také pobídne k vyzkoušení. Suma sumárum, prostě si tam musíte hrát!

Andrejka zkouší starý Zetor

Čeká vás tam toho opravdu hodně. Od základu fyziky, přes vysvětlení procesů ve vysoké peci až po konečné produkty z oceli. Například, jsou zde vysvětleny kladky, kdy se můžete vlastní sílou vytáhnout a podle toho, na kterou kladku nasednete, tolik síly potřebujete. Nebo tu jsou kola s generátory, každý generátor je napojený na jedno rádio a pokud je vás dost a dokážete dost šlapat, tak si uděláte krásnou diskotéku. Pak tu je jedna celá sekce věnována vlaků a dráhám.
Věřte, toto je jen zlomek toho co tam je. Nám prohlídka zabrala dobré tři hodiny, stála nás jedny rifle, a to jsme určitě něco minuli. Opravdu musíme doporučit, vyhrají si zde nejen děti. :-P

Informace k Malému světu techniky v Dolních Vítkovicích:

  • svět techniky najdete zde
  • otevírací doby najdete zde
  • ceníky najde zde hledejte malý svět techniky
  • facebook a instagram
  • informační mapku areálu najdete zde