Holandsko: Pohodička a lehárko

předchozí díl, o cyklovýletu do Zaanse Schans, nejdete zde

I am sterdam

V pondělí, jsme se rozhodli zajít si na snídani. V obchodním centru HEMA, kde mají také restauraci, připravují každý pracovní den snídaně od 9 do 10 za 2 eura. Na snídani máte váběr z několika pokoložek a cena začíná na 2€ za 5 věcí včetně kafe dle výběru a s každou další položkou stoupá. Evidentně je to v Amsterdamu velmi populární způsob snídání, protože když jsme tam přišli, tak byla jídelna plná důchodců a mamin s dětma. Bohužel jsme asi úplně něpochopili koncept, takže jsme si každý nabrali 5 věcí ale platili více než jsme čekali. Myslím si že za to mohly zákusky, protože na začátku jídelny je pult se snídaňouvou nabídkou, a když se posouváte dále k pokladně jsou na pultě vyskládané další věci jako sendviče nebo zákusky a my si vesele nabrali zákusky s tím, že se započítávají do snídaňového meny. Ale úpřímně, ten dortík za ty dvě eura navíc stál. ;) Takže bacha na sladkosti, ale co se týče kafe tak bylo moc dobré a cena snová.

Levné snídaně v obchoďáku HEMA

Po snídani jsme došli domů a rozhodli se, že jsme moc unavení na to hned někam vyrazit, a tak jsme se rozložili na gauč a začli hrát Mária. Plán dne byl zajít na prohlídku města s Free walking tour Jedná se o prohlídky městem za dobrovoný příspěvek. Průvodci jsou dobrovolníci, kteří dělají prohlídky ve svém volném čase a peníze, které jim za provedení městem dáte, jsou přímo pro ně, podle toho, jak se vám jejich původcování líbilo. Je to skvělá příležitost jak se za málo peněz něco dozvědět.

Prohlídky Free walking tour

Irská hospoda s kazatelnou a kostelními lavicemi

Ve dvě hodiny jsme tedy došli na místo srazu. Náš průvodce byl Skot, který se do Amsterdamu dostal díky Erasmu a už tam zůstal. Prohlídka byla super, průvodce byl vtipný, nad věcí a s ničím se moc nepáral. Během prohlídky také dělal kvíz pro účastníky a celkově měl dost osobitý způsob výkladu. Prohlídka byla dost dlouhá, takže jsme v půlce udělali přestávku v Irské hospodě, která byla vlastně předělaný kostel. Mimo to jsme taky dostali seznam tipů na místa, které v Amsterdamu navštívit, dovedl nás k místnímu výrobci sýra, u kterého měl domluvenou ochutnávku, nabídl nám lístek za poloviční cenu na večerní divadelní představení, ve kterém hraje. S nadšením vyprávěl jak Napoleon zabral Amsterdam, a jak se mu tam strašně nelíbilo, a tak ustanovil svého bratra vládcem, který absolutně neznal jazyk a netušil, jak se vládne, přičemž se obrátil na Američany a zeptal se jich, jestli si umějí představit, jaké to je, když jejich zemi vládne člověk, který nemá v tomto směru žádné zkušenosti. :D Vykládal, jak lidi ujetí na avokádo pořádají avokádové festivaly, pořizují si tetování veselého avokáda a jedí avokádo úplně ke všemu, o každoročně pořádaném festivalu Pride Amsterdam, při kterém se mu tak rozbušelo srdce, že znejistil ohledně své orientace, a na závěr řekl z hlavy vlajku státu každého z účastníků prohlídky.

Každoroční festival Pride Amsterdam

Po prohlídce, jsme ještě skočili nakoupit poslední suvenýry domů a zaujal mě energetický nápoj s příchutí trávy pouze holandským a českým popisem složení. Dost mě to udivilo, tak jsem se ze srandy podívala, kde to jako vyrábějí a hádejte co, no přece v Česku :D :P Takže není třeba jezdit za zážitky do zahraničí, jen se musíte pořádně poohlédnout po té správné české firmě.

Cannabis Energy drink

Pravá česká klasika

BTW: Později jsem přesně tyhle plechovky objevila v Praze za Karlovým mostem, kde měli v každém gift shopu obrovskou ledničku ve tvaru téhle plechovky, napěchovanou těma malýma.


Cestou zpátky z centra, jsme se ještě zastavili na fotku u slavného nápisu I am sterdam, protože jako správní turisti tam musíme mít fotku, ne :P Nápis nedávno odstranili, a to z důvodu přemíry turistů, vracet ho budou jen při zvláštních příležitostech, ale jinam, takže jsme ho stihli ještě v jeho historickém místě. :D Vedle něj byla také lavička se stejným motivem. Podobné, ručně vykládané lavičky, jsou rozmístěné po celém Holandsku a jejich tvůrci, je začali vyrábět a umisťovat do ulic, aby se lidé měli kde setkávat a popovídat si.

Social sofa lavičky v Holandsku

Lavička u nápisu I am sterdam

Doma už nás čekala jen příprava na odjezd, takže rychle sbalit věci a do hajan.