Dublin: od plánování k cestě

Jednou jsme se bavili, co by jsme chtěli ve světě vidět a Andrejka nadhodila, že by bylo fajn zažít slavnosti St. Patrick's Festival v Irsku. To bylo jaro 2018 a my začali plánovat naši cestu do Dublinu. :-) Irsko, jako takové, jsem chtěl vždycky vidět, takže se mi to strašně líbilo, a navíc jsem si hned uvědomil, že bude dobrá výzva naplánovat to low-cost:-P

Irská vlajka (Dublin)

Začali jsme tedy pátrat. Na letenky jsme měli ještě čas, daly se rezervovat jen půl roku předem. Na ubytování byl také ještě čas, nevěděli jsme totiž přesný termín (kvůli letenkám). Takže jsme zatím jen googlili info kolem města, kolem festivalu, kde co vidět, hledali jsme appky a různé výhodně místa a akce.

Asi nejdůležitější web, který potřebujete znát, když jedete na slavnosti sv. Patrika do Dublinu, je stpatricksfes­tival.ie, tedy oficiální web St. Patrick's Festival. Web obsahuje všechny důležité informace, a taky samotný program festivalu. Festival v roce 2019 byl dlouhý celkem pět dní, začínal ve čtvrtek a končil v pondělí. Takže, pěkný nářez.

Informace o St. Partick's Festival najdete na oficiálním webu stpatricksfes­tival.ie

Další důležitou stránkou je dublinbus.ie, ano jedná se o veřejnou dopravu v Dublinu a jeho okolí. Tady máte dvě možnosti přepravy. Buď využijete Leap Visitor Card, který vychází dost výhodně, nebo DoDublin Travel Card, který nabízí třídenní jízdenku, která je oproti první možnosti dražší, ale můžete se svézt i v takzvaných Hop-on Hop-off autobusech, které jsou určené hlavně pro turisty.

Veřejnou dopravu v Dublinu můžete zkoumat na webu dublinbus.ie, ale nečekejte že budou jezdit podle jízdních řádů

O předplaceném jízdném se více dozvíte na webu Leap Visitor Card nebo na webu DoDublin Travel Card


Náš plán jsme měli načrtnutý, věděli jsme kam chceme jít a co chceme vidět. Teď už nezbývalo nic jiného, než počkat na letenky, ubytování a hurá ca cestu. Na tu jsme se vydali ve čtvrtek 14.3. ráno. Tentokráte jsme vyrazili žlutým Regiojetem. Chtěli jsme si užít aspoň trochu pohodlí, protože v letadle to bývá občas za trest. Takže, kafe, zákusek a sushi :-P pohodička. Z nádraží na letiště jsme jeli klasicky Airport Expressem. Chvíli jsme se prodírali Prahou ve špičce, ale po nějakých třiceti minutách jsme byli na letišti. Vystupujeme konečně správně: na prvním termínálu, protože Irsko není v Schengenském prostoru.
Pak nastala taková ta letištní klasika, nemáte co dělat, protože tam jste raději brzo, pak nemáte co dělat, protože letadlo má zpoždění, a pak zase nemáte co dělat, protože čekáte, až ty všechny ovečky vystojí řadu do letadla a vy pak na pána nastoupíte těsně před startem a nemusíte se stresovat. Bohužel, letadlo zrovna mělo zpoždění, takže jsme byli asi o hodinu později v Dublinu.

Přímou linku Praha – Dublin zajišťuje AerLingus.com a Ryanair

Už na letišti vidíte, že tu jste správně

Ale nenechali jsme se zastrašit a hrdě vyrazili přes pasovou kontrolu k autobusům. Přesně jsme věděli, jakým číslem chceme jet, jen jsme úplně nevěděli odkud jede. Po chvíli jsme narazili na mapu areálu letiště, a tam jsme objevili dvě čísla, ale nevěděli jsme co znamenají. Až když jsme vyšli ven, zjistili jsme, že jedno určovalo číslo autobusu a druhé určovalo číslo nástupiště. Ale ani toto nás nezastavilo a po chvíli jsme už stali na zastávce a nastupovali do double-deckeru. Usedáme nahoru a já vytahuji mapu, ať přesně víme kde vystoupit. Autobus se rozjel a já se lekl, nějak mi vůbec nedošlo kde jsme a že i v Irsku se jezdi na druhé, levé straně cesty. :D

Pokud nemáte MHD kartu a chcete platit penězi, tak si je připravte přesně. Řidiči nevracejí drobné.

Na ubytování jsme dorazili kolem sedmé, venku se už stmívalo, tak jsme byli docela rádi že jsme to zvládli. Místo na přespaní jsme vybírali docela dlouho, hledali jsme kompromis, mezi cenou a vzdálenosti od centra. Nakonec jsme si vybrali přesně na půl cesty mezi letištěm a centrem. Na jednu stranu, to bylo docela z ruky, ale na druhou, jsme to měli za docela dobrý peníz a asi 5 minut od autobusové zastávky, ze které to jelo oběma směry co deset minut. (údajně)
Paní nás ubytovala, řekla nám kde si jít nakoupit. Také nám poradila stránku Groupon, což je obdoba našeho Slevomatu. Že se tam máme kouknout na jídlo, protože v Irsku je jídlo docela drahé, tak se dá tímhle dobře ušetřit.

Server Groupon nabízí slevové vouchery na jídlo a další věci, tak máte třeba 40% slevu, nebo 1+1 zdarma… vyplatí se tam registrovat.

Den jsme zakončili procházkou do supermarketu, nákupem jídla, přechodky pro irsko-evropskou zásuvku a piva na večer. Pivo jsme vybíral já a držel jsem se pravidla, že to co je nejvíce vykoupeno, musí být nejlepší… no a vyklubalo se z toho pivo z Itálie. :( Takže bacha, ne vždy to tak funguje… nicméně, po celém dni cestování, bylo dobré.

Typy zásuvek v jednotlivých zemích, můžete kontrolovat například zde

Příště vám povím o nákupech v Primarku (jak jinak) a prvním dojmu z Dublinu.