Brno a jeho podzemí

Někdy na začátku roku jsem is uvědomila, že můj pobyt v Brně se pomalu krátí, a že jsem vlastně nestihla ještě spoustu věcí, které jsem stihnout chtěla. Tak jsem si sepsala seznam míst, na která se chci podívat ještě než dostuduju, a při jednom společném víkendu v Brně jsme pár z nich obešli.

KOSTNICE

O Brněnském podzemí jsem už předtím často slyšela, ale nijak moc mě to nelákalo. Říkala jsem si, co tam asi může být tak zajímavého, prostě tmavá studená chodba pod městem. Každý týden jsem chodila kolem vstupu do kostnice, vedle kostela svatého Jakuba, aniž bych o tom věděla. Po nějaké době jsem hledala, co bychom ještě tak s Lukym mohli v Brně obejít a začla jsem googlit. Jako tmavé a nudné místo mi to připadalo do té doby, než jsem uviděla fotky. Kdybych věděla, jak to tam vypdá, tak už jsem tam dávno!!!
A osobní prohlídka měla samozřejmě ještě větší efekt. Sice je to bez průvodce, což mě trochu zklamalo, jen vám vrazí do ruky papír s popisem, ale i kdybych to vůbec nečetla a jen se prošla, tak by to byl fakt zážitek (a většinu informací jsem stejně pak zapoměla, takže vlastně, jako by se stalo). A studentské vstupné 70Kč taky není žádná sláva, ale lepší než platit plých 140Kč.

Více o kostnici u sv. Jakuba

KOSTNICE

Odhaduje se že zde bylo přes 50 tisíc pohřbených, což dělá z Brněnské kostnice druhou největší v Evropě, hned po katakombách v Paříži. Od 13. století, kdy začal být nedostatek místa na hřbitově, především kvůli moru, začali praktikovat určitý způsob dočasného pohřbívání. Asi po 10 letech po pohřbu se kosti z hrobu vyjmuly, aby vzniklo míso pro další, a naskládaly se do kostnice. Kostnice má několik chodeb a místností a v každé z nich jsou kosti jinak naslkádané, což vytváří sice ohromující, ale zároveň i děsivý dojem. Hlavně když si uvědomíte, že jsou to vážné kosti lidí, kteří tady kdysi žili.

KOSTNICE

KOSTNICE

Tip: Kdyby měl někdo moc zájem tak další podzemní chodby jsou ještě pod Zelným trhem, kde je Labyrint a Mincmistrovský sklep pod Dominikanským náměstím.