Brněnské podzemí: Zelný trh

Ještě před prázdninami za mnou do Brna přijela segra a Luky a vybírali jsme kam bychom se mohli zajít podívat. Nejdříve jsme zavítali do Brněnské Kostnice, která je úžasná, ale už jsme tam byli mockrát. A potom mě napadlo, že vlastně vůbec nevím jak vypadají další dvě části Brněnského podzemí. I když jsem věděla že existují, nikdy jsem moc nekoumala, jak se tam dostat. A tak jsme u východu z Kostnice požádali o instrukce, kudy do Labyrintu pod Zelným trhem

Náš článek o Kostnici

Schody do podzemí

Obavy, že nenajdem vstup byly naprosto zbytečně, protože je tak viditelný, že nechápu, že jsem si ho nevšimla už dříve. A hlavně je na dveřích napsáno LABYRYNT ZELNÝ TRH. Myslela jsem, že to bude probíhat stejně jako v kostnici, že dostaneme mapku, popis místa a vypustí nás směle dolů. Bohužel tomu tak nebylo. Přišli jsme těsně po tom, co jedna skupina odešla, takže jsme si koupili lístky na tu příští, dali si kávičku naproti v kavárně a v klídečku si počkali. Když si koupíte najednou vstupenku do dvou ze tří částí Brněnského podzemí, dostanete 10% slevu, což my jsme samozřejmě nevěděli :P

Jak je to se slevama na vstupné. Jinak jednotlivé vstupné je 160Kč a studentské 80Kč.

Prohlídka začíná uvnitř budovy, ze které sestupujete do samotného podzemí, a končí v horní části Zelného trhu. My dostali průvodkyni, která vypadala, že historii naprosto žere, takže atmosféra opravdu skvělá, protože kdo by nechtěl takového průvodce. Bohužel mě ale strašně otravovali zahraniční turisti, kteří měli místo průvodce audionahrávky, a pouštěli si je doooost nahlas, takže jsem občas nic moc neslyšela.

Prohlídky jsou úterý až neděle od 9 do 18 hodin. Od června do září jsou o víkendech každou půl hodinu,jinak je nejspíš třeba rezervace, nebo zavolat a zjistit co a jak. Trvají cca 60 minut, ale uteklo to šíleně rychle.

Labyrint vznikl propojením jednotlivých sklepů, které patřily k domům pod Zelňákem a proto je labyrint vybaven autentickými věcmi, jako sudy na ukládání ovoce, petrolejovými lampami a loučemi.

Alchymistická laborstoř- lebka

Je zde také místnost s mučícími nástroji, ze kterých se některým z nás dělalo špatně. Celá jedna místnost je vybavená jako alchymistická laboratoř místního lékaře, který byl ve vesnici velmi uznávanou osobností, i když mnohdy lidé pokládali jeho počínání za čáry. Ale dokud jim to pomáhalo, tak byli vklidu. Ke konci prohlídky dojdete k hluboké hladomorně a tzv. kleci bláznů, do které se zavírali šílenci. Tato klec stávala na Zelném trhu, takže i když jste nebyli šílení, tak vám po celém dni na slunci stejně hráblo.

Alchymistická laborstoř

Alchymistická laborstoř

Poslední částí, přes kterou se také vychází ven, je dobová krčma. Nejlepším zjištěním pro mě bylo, že lidé pili pivo místo vody, protože jak se později zjistilo, voda byla otrávená a způsobovala onu šílenost, za kterou se zavíralo do klece bláznů. V krčmě taky existovala bezplatná služba pro štamgasty, a to doprovod až domů, což mi přišlo velmi praktické. Kdo nezůstal na noc a byl stálým hostem, dostal přiděleného člověka, který ho dovedl domů, a ještě přišel zpátky do krčmy oznámit, že vše proběhlo v pořádku :D

Informace o všech částech Brněnského podzemí

Při odchodu si ještě můžete sáhnout na prdélku zazděného pána. Pokud si dobře pamatuju, tak podle pověsti zde totiž kdysi žila krvavá haběnka, která vraždila své manžely, přežil to jen jediný, který se pokusil o útěk. Bohužel mu to ale nevyšlo a zůstal zaseknutý ve zdi, a tak je tu zazděný dodnes.

Cedulka z pranýře

Jedinou věcí, co mě zklamala bylo to, že se nejednalo o opravdový labyrint, což jsem si na začátku představovala, ale to je jen díky tomu, že není zpřístupněna celá část podzemí. A pravděpodobně není ani celé podzemí prozkoumané.

Palírna