Naše tipy jak a kde ušetřit

Platby

Revolut

Revolut je šikovná karta, která vám v rámci jednoho účtu, dovolí držet až 29 různých měn. Největší výhodou této karty je, že vám umožní směnu v bankovním kurzu, takže žádné poplatky a krásný střední kurz, další výhodou je, že díky ní platíte vždy v měně obchodníka, takže žádné poplatky za platbu v zahraničí.
Vše ovládáte pomocí mobilní apky, přes kterou můžete kartu nabíjet, směnit peníze na měnu, kterou zrovna potřebujete, sledovat útraty a mnoho dalšího…
Velkou recenzi připravujeme.

Revolut kartu zdarma můžete získat zde.

Seznam bankomatů s výběrem zdarma najdete zde

Ubytování

Airbnb

Společnost Airbnb nabízí možnosti ubytování v soukromí místních. Na samotných stránkách najdete dost příjemné rozhraní pro hledání toho pravého bydlení na vašich cestách. Tuto službu využíváme docela často, oproti hotelu totiž nabízí kontakt s místními. To je výhodné, protože se často stane, že vám místní poradí, udělají průvodce, nebo dají tipy kde co vidět, kam jít a čemu se naopak vyhnout.
Ubytování bývá většinou levnější než hotel, nebo hostel. Nicméně, samotná služba reguluje ceny v dané lokalitě, takže v tam, kde je draho, nenajdete žádné extra levné ubytování. Takže buď musíte ceny trochu sledovat, nebo se na mapě posunout kousek vedle.

Slevu 725 Kč na první ubytování najdete zde

Tuto slevu můžete použít i na koupi zážitků, na které máte další slevu 272 Kč


Booking

Server Booking nabízí ubytování v hotelech, hostelech a v penziónech. Většinou tam najdete sdílené ubytování. Ale dá se tam hezky vybírat a ceny taky nejsou vůbec špatné. Dokonce v některých zemích to vychází lépe než Airbnb, takže je dobré sledovat oba tyto servery a najít si svůj zlatý střed. Výhodou tohoto ubytování je nepřeberné množství typů ubytování, které jedno místo nabízí. Od základního jen přepsání, až po apartmán v podkroví s polopenzí. Nevýhodou je, že nejste v takové kontaktu s místními.
Server nabízí slušné rozhraní s mapou, na které si můžete najít to své ubytování v oblasti kam míříte. Rezervace už je pak na pár kliků a je hotovo. Platba může být provedená při rezervaci, nebo na místě, to záleží na poskytovateli ubytování.

Ubytování najdete zde

Letenky

CestujLevně.com

Začal bych serverem Cestujlevne. Sice se nejedná přímo o společnost pro nákup letenek, ale je to velmi zajímavý a velice rozsáhlý web věnující se nejen létání. Najdete na něm tipy na low-cost dopravu, akční letenky, cestopisy, vyhledávač letenek, cestovatelské fórum a blogy ostatních cestovatelů.
Ovšem, to nejdůležitější, co většina lidí hledá a zajímá je sekce průvodce. Jedná se o kompletní sbírku popisů a tipů k destinacím, leteckým společnostem a letištím po celém světě. Najdete tam přehledně úplně všechno co na cestu potřebujete a na co si dát pozor.

Portál CestujLevně.com najdete zde

FB stránky

Průvodce světovými destinacemi, letišti a leteckými společnostmi najdete zde


Kiwi

Portál Kiwi nabízí kompletní servis pro hledání, nákup i správu vašich letenek. Mají velice pěkné a intuitivní rozhraní a koupit zde letenku je radost. Jenže nákupem to nekončí a dál vás hlídají. Takže když se změní něco ve vašem letovém harmonogramu, tak o tom hned víte. Také zákaznická podpora je skvělá, takže když už si nevíte rady, tak vás nasměřují.
Drtivou většinu letenek nakupuji přes Kiwi, právě díky porovnávání cen mezi destinacemi které je myslím u nás bezkonkurenční.

Portal pro nákup letenek najdete zde

TIP: Pokud se na web vracíte a hledáte stále ty stejné spoje, web si vás zapamatuje a zobrazuje vyšší ceny. Proto doporučujeme vyhledávat přes anonymní okno.


Honzovy letenky

Honzovyletenky je další zajímavý portál věnující se letenkám. Tentokrát zaměřený na opravdové akce u leteckých společností. Nenajdete tam žádné chybné tarify (chybné tarify jsou překlepy, takové koupené letenky můžou být zrušeny), ale pouze opravdové aktuální slevy. Takže pokud hledáte pohodové akce a nechcete riskovat zrušení letu, tak toto je to pravé místo.

Honzovy letenky najdete zde

FB stránky


Pelikán

Dalším zajímavým portálem je Pelikan. Tato služba zastřešuje vše co se týká dovolené. Nabídne vám levné letenky, ubytování, nebo dokonce celý program na víkend. Nabídky to jsou opravdu lákavé a určitě to stojí za prozkoumání. Určitě také stojí za to nabídka multicity výletů, kdy vám sestaví letecký itinerář přes několik světových měst s návratem tam, kde jste začali. Vždy pak máte několik dní na dané město, aby jste jej mohli prozkoumat.

Portál pelikan.cz najdete zde

FB stránky


Další zajímavé weby:

Tyto weby sledují různé akce na levné letenky. Hodí se je sledovat, občas se objeví opravdu zajímavé nabídky.

Slevy

Groupon

Grupon je něco jako náš Slevomat, jen funguje ve světě. My jej použili v Holandsku a Irsku. Funguje to podobně jak u nás. Nabídku, která se vám líbí, si koupíte a na místo jen donesete kupón. Kupón buď vytisknete, nebo stačí nadiktovat jeho číslo. Tuto službu jsme si oblíbili hlavně kvůli jídla, dají se tam sehnat nabídky typu 1+1 zdarma, nebo přímo celé meníčka pro dva za dost rozumné peníze. Určitě doporučujeme prozkoumat mapu, kterou máte v mobilní aplikaci, nebo na webu, dá se tam filtrovat a rovnou koupit to co se vám líbí.

Grupon funguje v těchto zemích:


Tipli

Jednoduše, Tipli je český cashbackový server, který vám vrací peníze za váš nákup. Funguje to následovně, zaregistrujete se na serveru tipli.cz, v rozhraní si vyberete e-shop, na kterém potřebujete nakoupit a prokliknete se na něj. V okamžiku kdy dokončíte objednávku, dostanete až 33% z nákupu zpět. Tyto peníze si pak můžete nechat z tipli poslat na váš účet. Je to pár minut námahy, ale výsledek stojí za to.
Doporučuji, aby jste si nainstalovali doplněk do prohlížeče (Chrome, Firefox). Ten vám ušetří minutu hledání a rovnou vám řekne, že na tomto e-shopu máte možnost slevy.

Službu najdete zde

Doprava

Rentalcars

Rentalcars.com je, jak už název napovídá, portál který zajišťuje půjčení aut po celém světě. Jeho největší výhodou, je jeho velikost. Zajišťuje, doslova, všechny autopůjčovny po celém světě. Funguje jako prostředník mezi vámi a půjčovnou. Navíc vám zajistí dobrou cenu, nabídnou různá pojištění a další příplatkové služby. Vy pak už jen přijdete s pasem a řidičákem do půjčovny a jedete.

Portál Rentalcars.com

TIP:

  • dávejte si pozor, u koho si půjčujete, občas se stává, že vám nabídnou dobrou cenu na letišti, ale nakonec skončíte v autobusu nebo dodávce a odvezou si vás někam do města, kde probíhá samotné předávání a vracení auta
  • vřele doporučuji pojištění v rámci půjčeni, ne od samotné autopůjčovny, vyjde to mnohokrát levněji a zachrání vám to zadek
  • opět platí, rezervujte v anonymním okně, občas ušetříte i pár stovek
  • v drtivé většině vám samotné autopůjčovny nabídnou nějakou svojí příplatkovou službu, dobře si rozmyslete co chcete, nejčastěji vám vnutí:
    • pojištění (celku nebo kol, podvozku, skel, laku,…)
    • vrácení s prázdnou nádrží
    • dalšího řidiče
    • asistenci
    • za extra kilometry, nebo za neomezené kilometry (u některých se platí za najeté kilometry)
    • za to že nemáte 25 let (hlavně USA)

a určitě mnoho dalších, většina z poplatků jsou jen triky, jak z vás vymámit peníze, některé služby jsou naopak dobré, chce to prostě klid a rozvahu


jedu.cz

Český server Jedu toho nabízí opravdu hodně. Od zájezdů, přes vyřízení víz, až po rezervaci pronájmu auta. Právě tuto poslední službu jsem od nich už jednou využil, kdy pronájem auta vycházel opravdu ze všech nejlépe. Není to tak interaktivní, nejde to tak jednoduše naklikat jako u Rentalcars. Funguje to tak, že vyplníte formulář a oni se vám pak zpět ozvou a vše se domluví většinou přes e-mail, nebo telefonicky. Nicméně, ve všem vám poradí, pomůžou a vše vyřídí a to je určitě výhoda, pokud nevíte jak to s půjčováním funguje.

Cestovní kancelář jedu.cz najdete zde

Knihy

Travel Bible

Travel bible je kniha pro všechny kteří si chtějí své cestování zjednodušit. Je rozdělená do tří částí. První část Před cestou popisuje proč cestovat, kolik vás to bude stát, jak na cestování našetřit, a co si s sebou sbalit. Obzvlášť doporučuji kapitolu o letenkách, ve které najdete super triky na získání levnějších letenek, o kterých jste ani netušili. Druhá část Na cestě je o tom, jak při cestování ušetřit a najde se tady i pár možností, jak si také během cesty vydělávat. Poslední část Po cestě popisuje, jak zpeněžit své zážitky, či fotografie. Na konci knihy jsou rozhovory s několika cestovateli a tipy na to, jak si naplánovat cestu kolem světa. Občas se také na stránkách objeví QR kódy k webovkách, které jsou zmiňovány v textu. Kniha vyšla ve dvou vydáních. Druhé (to, které mám doma) je aktualizované, ale doporučuji ke knize zakoupit také VIP členství na portál Travel bible, kde se průběžně objevují další aktualizace knihy.

Knihu koupíte zde


Travel Jobs

Je to druhá kniha od stejných autorů. V téhle se ale zaměřují na to, jak si vydělávat při tzv. slow travel, tedy cestování při, kterém chcete na určitém místě zůstat delší dobu. Kniha je rozdělena do několika kapitol, podle druhu práce, kterou popisují. Kromě freelancerských prací, jsou zde popsáný možnosti výdělku také pro nás obyčejné smrtelníky, kteří si myslíme, že nic neumíme. Kromě klasických profesí umožňujících cestovaní jako např. letuška, jsou zde popsány různé typy výpomoci, dobrovolnictví, manuálních prací, administrativy, nebo jakékoli činnosti, kterou prostě jen máte rádi. Určitě vás některé možnosti velmi překvapí, stejně jako mě. Nejlepší na tom je, že na spodní části stránky, jsou vždy QR kódy s odkazy na webovky, o kterých se v dané kapitole zmiňují. Na konci knihy pak najdete také seznam doporučených knih, podcastů, webů a e-learningových kurzů, samozřejmě opět s QR kódy. ;)

Knihu koupíte zde


Cestovní pojištění

ePojisteni.cz

Cestovní pojištění je důležité. Je třeba se spolehnout na to, že když už se něco stane, tak se o vás někdo postará. Portál ePojisteni.cz nabízí srovnání nabídek všech pojišťoven, takže si můžete vybrat přesně tu, která vám vyhovuje. Určitě si ale zjistětě, jaké cestovní pojištění nabízí vaše pojišťovna. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nabízí základní pojištění pro studenty zcela zdarma.

Portál ePojištění najdete zde

Další zajímavou stránkou je pojisteni.cz která vám může nabídnou další zajímavé cestovní pojištění.