Kde se v Budapešti vykoupat

Připravili jsme si pro vás velký souhrn všech Budapešťských lázní. :-) Postupně budeme připisovat nové, hned jak je navštívíte. Ukážeme vám fotky, jaké jsou ceny, které lázně jsou lepší na plavání a které na válení. Také vás upozorníme na pár zajímavostí, a taky na věci na které si dát pozor.

Ve všech lázních a bazénech potřebujete své gumové papučky a do plaveckých bazénu potřebujete koupací čepici. Bez toho vás nepustí. Oboje se dá za pár korun koupit (asi) ve všech lázních.

Gellért

Vstup nejde přehlédnout

Gellért byly naše první lázně které jsme v Budapešti navštívili. Tyhle lázně jsou opravdu krásné, vnitřní výzdoba je nádherná a venkovní část je také dost příjemná. Uvnitř se nachází plavecký bazén (27°C), jeden půlkruhový termální bazén (35°C), a pak čtyři menší bazénky. Každý z nich má jinou teplotu (34°C až 40°C). Tyto bazény najdete po stranách velkého plaveckého, nesmíte se ovšem nechat zmást, přichází se k nim přes malé dveře a masážní místnosti. U těchto bazénků najdete také parní lázně (50°C až 80°C). Venkovní část je hezká, nicméně nabízí pouze studený bazén s umělými vlnami (26°C), jeden docela malý termální bazén (36°C) a finskou saunu (80°C až 90°C) s chladícím sudem. Nicméně i venku najdete hezkou výzdobu, restauraci s teplým jídlem a terasou.

Luky v teplé lázni

Lázně to jsou opravdu krásné, nicméně nabídka bazénů a různých dalších atrakcí je dost omezená. Nenajdete tady masážní trysky, ani bublinky. Venkovní část je také dost skromná a kromě krásné výzdoby nenabízí nic zvláštního. Tímto vás ovšem nechceme nijak odradit, protože vnitřní výzdoba je opravdu něco a pokud máte více času, rozhodně doporučujeme tyto lázně navštívit.

Plavecký bazén

Lázně najdete na Buda straně města hned u mostu Svobody. Nejbližší zastávka je Szent Gellért, stojí na ni metro M4 a pět linek tramvají, 19, 41, 47, 49 a 56. Dostupnost z centra je dobrá a dá se k nim dojít i pěšky přes most. Vstup do lázní najdete z pravé strany budovy, z ulice Kelenhegyi.

Webové stránky: Lázně Gellért

Cena:

  • v pracovní dny 9 400ft (cca 600Kč)
  • o víkendu a svátcích 10 900ft (cca 700Kč)

Otevírací doba: 09:00 – 19:00

Naše hodnocení: ⭐️⭐️⭐️⭐️


Széchenyi

Venkovní bazény

Další lázně, které jsme navštívili byly Széchenyi. Tyto lázně jsou velice oblíbené a všemi doporučované. Navíc, docela blízko nás, tak proč to nezkusit. Bohužel, čím více vyhlášené lázně, tím více odbyté. Oproti Gellért, nemají tyto lázně skoro žádnou výzdobu, spíše to vypadá že vznikly za doby socialismu. Uvnitř jsou místnosti vykachlíčkovaný obyčejnými bílými obkladačkami. Celé to působí spíše jako léčebna. Venkovní bazény jsou trochu hezčí a mají kolem sebe různé fontánky a další blbůstky. V těchto lázních najdete venku plavecký bazén (26°C), jeden termální bazén (38°C) a jeden odpočinkový bazén (32°C). Venku také najdete restauraci s teplým jídlem a docela dobrou kávou. 8) Uvnitř je pak několik malých bazénků (30°C až 40°C), čtyři sauny (Aroma a Light 50°C, Finská 95°C, Sopečná 75°C) a tři parní sauny (45°C až 55°C).

Vnitřní část s saunami a bazénky

Tyto lázně nás bohužel docela zklamaly, nabídka je sice široká a vnější část je architektonický zajímavá, ale starobylou atmosféru tady opravdu nehledejte. Celý areál leží v městském parku Városliget na Pešti straně města a pokud se sem vydáte tak v něm doporučujeme procházku k hradu a na Náměstí hrdinů. Za zmínku stojí i krásná Andrássyho třída, která je právě zakončená tímto parkem. K lázním se dostaneme metrem M1, nebo trolejbusem 72 na zastávku Széchenyi fürdő. Vstup do lázní najdete z ulice Állatkerti körút.

Webové stránky: Lázně Széchenyi

Cena:

  • v pracovní dny 9 400ft (cca 60Kč)
  • o víkendu a svátcích 10 900ft (cca 700Kč)

Otevírací doba: 07:00 – 19:00

Naše hodnocení: ⭐️⭐️


Lukács

Venkovní termální bazén

Lukács jsou poměrně malé, zato opravdu hezké lázně s širokou nabídkou bazénů a saun. Původní lazně zde stály už ve 12. století. V druhé polovině 19. století byly přestavěny do dnešní podoby. Nicméně, část s termálními bazénky zůstala téměr původní a to z těchto lázní dělá unikát.

Venkovní termální bazén

V lázních se nachází celkem šest bazénů, z toho jsou dva venkovní plavecké (22°C, 26°C), jeden venkovní termální (33°C až 35°C) a tři vnitřní termální bazény (32°C, 36°C, 40°C). Sauny jsou čtyři: Finská (80°C až 90°C), bylinná (60°C), parní (40°C až 50°C) a suchá pára (60°C až 90°C).
V lázních je ještě saunový svět ve kterém by mělo být dalších pět saun, vstup do těchto saun se připlácí. Také můžete narazit na léčebné bazénky, které ale nejsou veřejnosti přístupné, stačí se dívat na cedule. :-)

Vhled do staré části

Vnitřní výzdoba staré části

Lázně najdete na Buda straně města nedaleko Marketina ostrova. Nejlépe se do lázní dostanete tramvají 4, nebo 6 na zastávku Margit híd, budai hídfő. Pak pěšky, nebo tramvají 17 na zastávku Szent Lukács Gyógyfürdő. Vstup do areálu je přímo na této zastávce. Pak už vám stačí ptojít parkem až úplně dozadu a jste tam.

Webové stránky: Lázně Lukács

Cena:

  • v pracovní dny 4 400ft (cca 280Kč)
  • o víkendu a svátcích 4 800ft (cca 300Kč)

V těchto lázních platí studesnké slevy

Otevírací doba: 07:00 – 19:00

Naše hodnocení: ⭐️⭐️⭐️⭐️


Rudas

Turecké lázně

Lázně Rudas jsme si naschvál nechali na pozejší návštěvu. Dostali jsme totiž několi tipů, že tam máme jít večer, nebo na noční koupání, že to stojí za to. A stojí! Na střešní terase mají bazén. Když vlezete do bazénku tak jeho okraj splývá s Dunají a to je opravdu nádhrea. Navíc, když sem jdete večer nebo v noci, tak z bazénku koukáte přímo na svítící centrum města a to celý zážitek jen více umocňuje.
Tureceké lázně, které jsou součastí Rudas, zde stojí od poloviny 16. století a jsou více méně nedotčeny, takže krom moderní části se střešním bazénkem tu je i krásná historická část.

Výhled ze střešního bazénu

V těchto lázních toho najdete opravdu hodně. Je zde již zmíněný střešní bazén (36°C), plavecký bazény (29°C) a pak osm termálních bazénů (28°C až 42°C). Rudas také nabízí několik saun, parní (50°C), aroma sauna, finské sauny, sauny se suchým vzduchem (45°C až 72°C). Dále zde najdete střešní bar, kde si můžete dát něco dobrého na pití a čučet z bazénu na město, restauraci kam můžete i v plavkách a bufet s studeným jídlem a drinky.

Průchozí sauny

Pítko

Plavecký bazén

Lázně najdete na Buda straně města přesně mezi lázněmi Gellért a Lukács. U lázní stojí tramvaj č. 19, 41 a 56, nebo bus č. 7. Zastávka se jmenuje Rudas Gyógyfürdő a do lázní se vstupuje z ulice Szent Gellért rakpart. Do lázní se dá dostat i pěšky přes Alžbětin most.
Určitě doporučujeme návštěvu přes týden k večeru, vyhnete se tak návalům které tam o víkendu určitě jsou.

Webové stránky: Lázně Rudas

Cena v pracovních dnech:

  • all in vstup 8 600ft (cca 550Kč) (přístup do celých lázní)
  • vstup do wellnes části 5 900ft (cca 380Kč)
  • vstup do Tureckých lázní 5 900ft (cca 380Kč)

Cena o víkendech:

  • all in vstup 12 900ft (cca 830Kč)
  • noční koupání 12 600ft (cca 800Kč)

Otevírací doba: 06:00 – 20:00

Noční koupání: Pátek a Sobota 22:00 – 03:00

Naše hodnocení: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Paskál

Vnitřní bazény

Lázně Paskál jsou jedny z nejmladších lázní, které můžete v Budapešti navštívit. První dva bazény se otevřely v roce 1989, a až o třice let později byla dokončená renovace, která dala lázním nynejší podobou. Nicméně, lázně nabízí hned několik různých bazénů a saun, za zmínku také stojí vrt, ze kterého lázně čerpají svou vodu, je totiž 1735 metrů hluboký.

Venkovní část

I v těchto lázních najdete několik teplých i studených bazénů a samozřejmě i několik saun. Bazény jsou tři vnitřní (38°C, 36°C a placvecký 26°C) a tři venkovní bazény (32 °C – 36 °C, 34 °C – 36 °C, 36°C). V areálu se také nachazí dva léčebné bazénky s teplou (42 °C) a studenou vodou (20 °C). Sauny jsou čtyři, finská sauna s panoramatickým výhledem (90 °C), malá finská sauna (80 °C – 90 °C), aromatická parní sauna (45 °C – 50 °C) a geotermální parní sauna (45 °C – 50 °C). Ta poslední sauna je zvláštní tím, že je vyhřívaná přímo vodou z vrtu.

Vstup do lázní

Tento areál leží na Pešti straně města. Je trochu z ruky, z centra se tam nejlépe dostanete trolejbusem č. 77 nebo č. 82 na zastávku Egressy út / Vezér utca. Bohužel, i když jsou tyto lázně takto z ruky, tak to neznamená že tam bude klid, právě naopak, jsou to hlavně lázně pro místní, takže o víkendu tam bylo docela narváno. Pokud se ale chcete jen vyvalit do vody a nejdete po historických lázních, tak tato volba vám bude sedět. Cena je více než příznivá.

Webové stránky: Lázně Paskál

Cena:

  • v pracovní dny 3 700ft (cca 230Kč)
  • o víkendu a svátcích 4 300ft (cca 280Kč)

V těchto lázních platí studesnké slevy

Otevírací doba: 09:00 – 20:00

Naše hodnocení: ⭐️⭐️⭐️

Mapa

Všechny lázně, které jsme zatím navštívili, najdete na naší mapě. Jsou to přesné polohy lázní, ale občas je problém najít vchod. :-D Proto doporučujeme přečíst popisek jednotlivých lázní, kde na tyto věci upozorňujeme.

Další lázně

Sice jsme byli v Budapešti půl roku, ale nezvládli jsme prozkoumat všechny lázně. Většina těch co jsme nestihli prozkoumat leží docela daleko mimo centrum, nebo nám to prostě nevyšlo. Vy třeba tu možnost bude te mít a tak máme pro vás seznam dalších Budapeštských láz­ní.